XXVII edycja „Powidlaków”, organizowana tradycyjnie na terenie Placu Targowego w Krzeszowie, była doskonałą okazją do promocji produktów regionalnych oraz podtrzymywania przekazywanej od pokoleń tradycji smażenia powideł, które od 18 lat są wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, co świadczy o ich wyjątkowej jakości i znaczeniu kulturowym.
– Cieszę się, że ta wielowiekowa tradycja przetrwała do naszych czasów i kultywowana jest przez kolejne pokolenia krzeszowian. Możecie być państwo dumni ze swoich wyrobów i z tego, że nie zapominacie o dziedzictwie pozostawionym przez przodków. Powidła krzeszowskie znane są nie tylko na Podkarpaciu, ale także w całej Polsce ze swojego doskonałego smaku – mówiła wojewoda.
W paragramie imprezy znalazło się mnóstwo atrakcji – uroczysty korowód powidlany, pokazy taneczne, występy artystyczne, rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego „Najlepszy produkt ze śliwką” oraz koncerty gwiazd, a także stoiska wystawiennicze, wystawy malarstwa i rękodzieła oraz pokazy smażenia powideł i degustacje.
Fot. Jerzy Żygadło/PUW Rzeszów