Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.

Krzeszowskie „Powidlaki” 2024

Data publikacji: 9 września 2024Krzeszowskie „Powidlaki” to coroczne wydarzenie pełne tradycji, smaków i lokalnej kultury. W otwarciu tej wyjątkowej imprezy wzięła udział wojewoda podkarpacki Teresa Kubas-Hul.  

Uczestnicy imprezy plenerowej krzeszowskie "Powidlaki"

 XXVII edycja „Powidlaków”, organizowana tradycyjnie na terenie Placu Targowego w Krzeszowie, była doskonałą okazją do promocji produktów regionalnych oraz podtrzymywania przekazywanej od pokoleń tradycji smażenia powideł, które od 18 lat są wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, co świadczy o ich wyjątkowej jakości i znaczeniu kulturowym.

– Cieszę się, że ta wielowiekowa tradycja przetrwała do naszych czasów i kultywowana jest przez kolejne pokolenia krzeszowian. Możecie być państwo dumni ze swoich wyrobów i z tego, że nie zapominacie o dziedzictwie pozostawionym  przez przodków. Powidła krzeszowskie znane są nie tylko na Podkarpaciu, ale także w całej Polsce ze swojego doskonałego smaku – mówiła wojewoda.

W paragramie imprezy znalazło się mnóstwo atrakcji – uroczysty korowód powidlany,  pokazy taneczne, występy artystyczne, rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego „Najlepszy produkt ze śliwką” oraz koncerty gwiazd, a  także stoiska wystawiennicze, wystawy malarstwa i rękodzieła oraz pokazy smażenia powideł i degustacje.

Fot. Jerzy Żygadło/PUW Rzeszów