Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.

Pryszczyca – informacje dla hodowców zwierząt

Pryszczyca jest wirusową, wysoce zaraźliwą chorobą, która występuje u zwierząt racicowych (bydło, świnie, owce i kozy).

 

Typowe objawy chorobowe

  • gorączka, posmutnienie, utrata apetytu, brak przeżuwania u bydła, gwałtowny spadek mleczności;
  • na języku, na wargach i dziąsłach, śluzawicy u bydła oraz tarczy ryja świń występują pęcherze. Pojawiają się one również na skórze szpary międzyracicowej, a także na wymieniu; następnie występuje zwiększone pragnienie i nadmierne ślinienie (ślinotok);
  • dochodzi do pękania pęcherzy, które pozostawiają po sobie bolesne rany, owrzodzenia;
  • zwierzęta stąpają niepewnie, kuleją, czasami może dojść do utraty ,,zzucia”  puszki rogowej racicy,
  • cielęta i prosięta, karmione mlekiem krów chorych na pryszczycę, padają często z objawami biegunki i ogólnego wycieńczenia,
  • u dorosłych sztuk także dochodzi do padnięć.

Choroba trwa od 1 do 3 tygodni.

 

Zalecenia

Należy kupować zwierzęta parzystokopytne wyłącznie ze znanego źródła, w dobrej kondycji i zdrowe.

W razie zauważenia wymienionych objawów choroby należy natychmiast zawiadomić właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii lub lekarza weterynarii leczącego zwierzęta w gospodarstwie. Do czasu jego przybycia zwierzęta chore należy zatrzymać w oborze, nie wpuszczać obcych osób do gospodarstwa, zamknąć i odizolować wszystkie zwierzęta przebywające w gospodarstwie, a ponadto unikać opuszczania gospodarstwa przez domowników.

Dane kontaktowe w tym numery telefonów do powiatowych inspektoratów weterynarii województwa podkarpackiego w załączonym wykazie. W nagłych przypadkach należy dzwonić na numer alarmowy 112.