Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.

Komunikat Podkarpackiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego

Data publikacji: 8 sierpnia 2018Potwierdzono wystąpienie czerwonki u 5 osób przebywających na terenie województwa podkarpackiego.

Komunikat

 

W dniu 5 sierpnia do Wojewódzkiego Szpitala w Krośnie zgłosiło się około 30 osób z objawami gastrycznymi. Byli to uczestnicy zgrupowania określanego jako „Tęczowy Krąg” lub „Rainbow family”, którzy przebywali w miejscowości Góra Moszczaniecka. Państwowa Inspekcja Sanitarna wdrożyła natychmiast dedykowane działania przeciwepidemiczne. Pierwsze badania laboratoryjne pobrane od osób chorych nie potwierdziły obecności patogenów chorobotwórczych, w tym z bakterii z rodzaju Shigella. Niestety, kolejne w dniu 8 sierpnia potwierdziły w pobranym materiale do badań – u 5 osób pałeczki Shigelle sonnei, które wywołują tzw. czerwonkę bakteryjną.

 

Na dzień 8 sierpnia w Szpitalach w Sanoku, Jaśle i Krośnie hospitalizowanych jest 8  osób, w tym 2 dzieci. Państwowa Inspekcja Sanitarna nadal prowadzi dochodzenie epidemiologiczne w celu  z  ustalenia  przyczyny wystąpienia zachorowań oraz podejmuje działania zmierzające do minimalizacji  zagrożenia związanego z  rozprzestrzenianiem się zakażeń. W dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego, pod przewodnictwem wojewody i z udziałem specjalistów epidemiologów, na którym ustalono działania w kierunku ograniczenia rozprzestrzeniania się zagrożenia i ochrony mieszkańców województwa.   

 

Informujemy, że do badań pobrano próbki wody  z wodociągu  w   Jaśliskach – woda odpowiada wymaganiom.  Pobrano również wodę przed uzdatnianiem w Sieniawie. Wyniki badań zostaną przekazane w stosownym komunikacie PPWIS po ich opracowaniu. Oba wodociągi są na bieżąco badane i nadzorowane przez PIS – woda w sieci wodociągowej jest bezpieczna do spożycia.      

 

Zwracamy się z apelem do mieszkańców oraz uczestników wspomnianej imprezy o bezwzględne przestrzeganie podstawowych zasad higieny i przekazujemy najważniejsze informacje o tzw. chorobach brudnych rąk, do których zalicza się miedzy innymi stwierdzona czerwonka.

 

Czerwonka bakteryjna to choroba zakaźna wywołana przez bakterie z rodzaju Shigella. Objawia się przede wszystkim krwawymi stolcami, bólami brzucha, gorączka. Okres wylęgania to ok. 2-5 dni. Dolegliwości najczęściej ustępują samoistnie po 5-10 dniach. Ciężkie infekcje mogą zagrażać dzieciom do lat 2 i osobom w podeszłym wieku oraz ze spadkiem odporności. Nie ma potrzeby hospitalizacji w przypadku łagodnego przebiegu.

Do zakażenia dochodzi przede wszystkim drogą fekalno – oralną w związku z :

– niską higiena osobistą

– brakiem mycia rąk

– skażoną fekaliami żywnością i woda pitną

– pływanie w skażonej wodzie w kąpieliskach

W celu zapobieżenia zakażeniu należy zachować odpowiednią higienę ciała, mycie i dezynfekcje rąk przy przygotowywaniu posiłku i przed posiłkiem. Wodę spożywać tylko z pewnego źródła, przegotowaną.

 

CHOROBY BRUDNYCH RĄK

Mycie rąk wodą z mydłem to jedna z najbardziej efektywnych i dostępnych metod profilaktyki zdrowotnej. 

 „Choroby brudnych rąk” to z reguły takie, które przenosimy drogą pokarmową na skutek braku dostatecznej higieny.

Są to na przykład :

  • salmonelozy,
  • biegunki podróżnych,
  • wirusowe zapalenie wątroby typu A, 
  • czerwonka, 
  • grypa 
  • infekcyjne choroby OUN
  • zatrucia pokarmowe i inn.

 

Ogniska zachorowań na czerwonkę bakteryjną utrzymują się najczęściej w rejonach, gdzie występuje :

  • brak wody pitnej, 
  • zły stan urządzeń sanitarnych, 
  • złe warunki bytowe oraz zaniedbania higieny osobistej, 

 

Choroby „brudnych rąk” są spowodowane brakiem higieny podczas produkcji artykułów spożywczych i przechowywaniem żywności w niewłaściwych warunkach, zwłaszcza podczas upałów, w wyniku czego rozwijają się w niej bakterie chorobotwórcze.

 

Chcąc uniknąć zatrucia pokarmowego w warunkach domowych, należy przestrzegać kilku zasad higieny:

  • najważniejsze jest częste mycie rąk wodą z mydłem, 
  • myjmy mięso pod bieżącą wodą przed jego dalszą obróbką kulinarną, 
  • myjmy również owoce i warzywa pod bieżącą wodą,
  • należy wydzielić deskę do porcjowania mięsa przed jego obróbką do spożycia;
  • oddzielnie przechowywać produkty gotowe do spożycia i takie, które przed zjedzeniem muszą być poddawane obróbce cieplnej 
  • jajka przechowujmy w lodówce w miejscu do tego przeznaczonym,
  • pamiętajmy, że skorupkę jajka należy dokładnie umyć przed jej rozbiciem