Do Ładnej przybyła również podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ewa Lech.
Konferencja poświęcona była przede wszystkim tematyce żywności i przetwórstwa spożywczego produktów ze szczególnym uwzględnieniem produktów tradycyjnych. Stanowiła również okazję do wymiany poglądów i doświadczeń pomiędzy przedsiębiorcami szeroko rozumianej branży spożywczej oraz rolnikami z jednej strony a organami władzy państwowej, samorządowcami i przedstawicielami najwyższych instytucji państwowych z drugiej.
Coraz większa liczba konsumentów poszukuje unikalnych produktów spożywczych, w tym regionalnych i tradycyjnych. Jest to duża szansa dla producentów. By ją wykorzystać potrzebna jest skuteczna promocja produktów wytwarzanych na terenie województwa, zwłaszcza produktów regionalnych i lokalnych. W działaniach promocyjnych produktów regionalnych wskazane jest akcentowanie ich wartości odżywczej, specyfiki surowca i wyrobu, atrakcyjności sensorycznej (smakowitości), gwarantów jakości oraz korzyści dla zdrowia konsumenta – powiedział wicewojewoda Piotr Pilch.
Fot. Fryderyk Kapinos.