Zgromadzonych na dzisiejszej uroczystości powitał podkarpacki państwowy wojewódzki inspektor sanitarny Adam Sidor, który podsumował dotychczasowe działania inspekcji.
Krzyżami Zasługi wyróżniono 26 osób – pracowników powiatowych inspekcji m. in. w Mielcu, Przeworsku, Rzeszowie, Ustrzykach Dolnych, w Łańcucie, Jaśle, Ropczycach, Brzozowie, Nisku, Jarosławiu, Leżajsku, Dębicy, Lubaczowie oraz Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.
Aktu dekoracji – w imieniu Prezydenta RP – dokonali główny inspektor sanitarny Krzysztof Saczka oraz wojewoda podkarpacki Ewa Leniart.
Minister Krzysztof Saczka mówił m.in. o roli i działaniach inspekcji sanitarnej w czasie walki z epidemią. Dziękując pracownikom za ogromne zaangażowanie podkreślił, że był to czas wielkich wyzwań nie tylko dla służb sanitarnych, ale również dla obszaru ochrony zdrowia, służb mundurowych i innych instytucji. Zaznaczył, że dobra współpraca i wzajemne wsparcie pozwoliły prowadzić sprawne działania w walce z pandemią.
Wyrazy uznania skierowała do służb sanitarnych wojewoda podkarpacki Ewa Leniart.
– Dziękuję za ogrom pracy i trud włożony w działania na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego mieszkańców regionu. Jestem Państwu bardzo wdzięczna. Odznaczenia państwowe są skromnym, ale jednoznacznym wyrazem podziękowania za pełne zaangażowanie i wszelkie działania podejmowane w obliczu zmieniającej się sytuacji epidemicznej – powiedziała wojewoda.
***
Działalność Państwowej Inspekcji Sanitarnej to blisko sto lat służby polskiemu społeczeństwu, począwszy od zapobiegania licznym chorobom zakaźnym, przez monitoring jakości wody do picia czy kąpieli, po nadzór nad warunkami higieny środowiska, pracy, higieny radiacyjnej, procesów nauczania i wychowania, wypoczynku i rekreacji oraz nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia.
Misją Państwowej Inspekcji Sanitarnej jest dążenie do osiągnięcia pożądanych norm zdrowotnych poprzez podjęcie działań umożliwiających zachowanie lub przywracanie bezpieczeństwa zdrowotnego ludzi, a także mające na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń, inicjowanie i organizowanie skoordynowanego nadzoru i kontroli służących zapobieganiu wszelkim zagrożeniom fizycznym, chemicznym i biologicznym, zachowaniu i umacnianiu zdrowia zbiorowości oraz kształtowaniu w tym zakresie odpowiednich postaw i zachowań.