Spotkanie, które miało formę online, odbyło się w Dzień Kobiet i było okazją do przekazania wszystkim Paniom najserdeczniejszych życzeń.
O roli i zaangażowaniu kobiet mówiła Marszałek Sejmu RP Elżbieta Witek, która podkreśliła, że co trzecie gospodarstwo prowadzone jest właśnie przez kobiety. – Kobiety w sposób wyjątkowy potrafią łączyć życie rodzinne z pracą zawodową i znajdują jeszcze czas na działalność społeczną. Przykładem takiej działalności są Koła Gospodyń Wiejskich, w których dzieje się bardzo dużo ciekawych inicjatyw. Panie robią to znakomicie i dzisiaj z okazji Święta Kobiet chciałabym Paniom powiedzieć nie tylko od siebie, ale także jako Marszałek Sejmu -że doceniamy was bardzo, każdego dnia, nie tylko dziś w dniu naszego święta – powiedziała Marszałek Sejmu.
– Wiemy jak trudno jest pogodzić życie i obowiązki rodzinne z pracą zawodową i z pracą społeczną, a wy to robicie cudownie. Jesteście ostoją polskich rodzin. W waszych rodzinach wy pierwsze uczycie patriotyzmu, przekazujecie wiarę, dbacie o to, aby rodzina była całością, żeby się szanowała, żeby o siebie wzajemnie dbała – dodała.
Głos zabrała również wojewoda Ewa Leniart, która podkreśliła, że organizowana przez Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale konferencja już na stałe wpisała się w kalendarz wydarzeń związanych z propagowaniem rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich. Wydarzenie, odbywające się co roku 8 marca, jest także okazją do przekazania najserdeczniejszych życzeń, ale przede wszystkim do podkreślenia szerokiej aktywności Polek oraz do zaakcentowania ich pasji i codziennego zaangażowania na wielu płaszczyznach.
Nawiązując do tematu dzisiejszej konferencji, wojewoda dodała, że spotkanie stwarza również płaszczyznę do promowania pięknego Podkarpacia. – Ścieżka kulinarnych smaków jest tu niezwykle atrakcyjna. Sprawia, że chętnie odwiedzają nas nie tylko mieszkańcy kraju, ale także goście z zagranicy – powiedział wojewoda, dziękując organizatorom przedsięwzięcia i życząc owocnych obrad.
Uczestnicy wideokonferencji mieli okazję wysłuchać wykładów dietetyków, które dotyczyły naturalnych sposobów wzmacniania odporności, zwłaszcza w czasach pandemii.