Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.

Konferencja „Nowe regulacje prawne dot. kontroli w branży artykułów rolno-spożywczych”

Data publikacji: 18 września 201818 września br. wicewojewoda podkarpacki Lucyna Podhalicz otworzyła konferencję dotyczącą aktualnych zmian w przepisach dotyczących sektora artykułów rolno-spożywczych.

Konferencja.Spożywcza.5

Konferencja odbyła się w sali kolumnowej Podkarpackiego Urzędu Wojewódzkiego. Udział w niej wzięli przedstawiciele firm i gospodarstw będących producentami, przetwórcami i sprzedawcami artykułów z branży rolno-spożywczej, a także eksperci i specjaliści z Podkarpackiego Urzędu Wojewódzkiego oraz czterech inspekcji: Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Rzeszowie, Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Rzeszowie, Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii z siedzibą w Krośnie oraz Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie. W konferencji udział wziął również wiceprzewodniczący Parlamentarnego Zespołu do spraw Rolnictwa Ekologicznego poseł na Sejm Mieczysław Miazga. 

W wystąpieniu otwierającym konferencję wicewojewoda podkarpacki Lucyna Podhalicz wyraziła zadowolenie z w związku z liczną obecnością osób zainteresowanych przedmiotową tematyką konferencji. Zwróciła także uwagę, na okoliczność, że fakt organizacji konferencji był efektem sygnałów płynących ze środowiska branży rolno-spożywczej, produkującej artykuły rolno-spożywcze, które dzięki naturalnym walorom ekologicznym Województwa Podkarpackiego pretendują do jakościowo najlepszych w Europie.

W części merytorycznej przedstawiciele inspekcji przedstawili następujące tematy:

  • Wymogi dot. znakowania żywności w zakresie podawania informacji o wartości odżywczej. Informowanie konsumentów o alergenach i substancjach powodujących reakcje nietolerancji w zakładach żywienia;
  • Zakres kontroli Inspekcji Handlowej. Omówienie najczęściej stwierdzanych nieprawidłowości w zakresie;
  • przekazywania konsumentom informacji o środkach spożywczych oferowanych bez opakowania;
  • przekazywania informacji o cenach środków spożywczych;
  • wprowadzania do obrotu świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków;
  • Rolniczy handel detaliczny w aspekcie żywności złożonej oraz zwierzęcego pochodzenia;
  • Najczęściej występujące nieprawidłowości stwierdzone podczas kontroli WIJHARS w Rzeszowie.