Jesień to piękna i niezwykle kolorowa pora roku. To również pora, kiedy do naszych domów, na nasze stoły trafiają prawdziwe skarby – owoce: jabłka, gruszki i śliwki, bardzo często pochodzące z naszych rodzimych sadów. I choć każde z tych owoców ma unikalny i niepowtarzalny smak, to jednak jabłoń uważana jest za królową drzew owocowych w Polsce, a jabłka nie mają sobie równych. Znane są także korzyści spożywania tych owoców dla zdrowia człowieka. Chociaż spożywamy jabłka pod każdą postacią, to jednak pewnie nie ma osoby, której dzieciństwo nie kojarzyłoby się z pięknym zapachem szarlotki.
Polska nie przypadkiem jest jednym z większych eksporterów tych owoców na świecie. Mamy wielopokoleniowe tradycje, wiedzę i klimat by rosły u nas najlepsze odmiany. Nowoczesne metody przechowywania znacznie wydłużają okres dostępności poszczególnych gatunków i pozwalają się cieszyć ich smakiem przez całą zimę. Odbywający się już po raz czwarty Festiwal na trwałe wpisał się w kalendarz lokalnych imprez, przyciągających każdego roku coraz większą rzeszę miłośników jabłkowych smaków. Jest to okazja do promocji polskich jabłek i wytworzonych z nich produktów, które stają się rozpoznawalne nie tylko w naszym regionie, ale także w pozostałych częściach naszego kraju oraz za granicą.