Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.

IV podkarpacki festiwal szarlotki

Data publikacji: 30 września 2018W "Siedlisku Janczar" w Pstrągowej w niedzielę 30 września br. odbył się IV Podkarpacki Festiwal Szarlotki. W wydarzeniu uczestniczyła wojewoda Ewa Leniart.

Jesień to piękna i niezwykle kolorowa pora roku. To również pora, kiedy do naszych domów, na nasze stoły trafiają prawdziwe skarby – owoce: jabłka, gruszki i śliwki, bardzo często pochodzące z naszych rodzimych sadów. I choć każde z tych owoców ma unikalny i niepowtarzalny smak, to jednak jabłoń uważana jest za królową drzew owocowych w Polsce, a jabłka nie mają sobie równych. Znane są także korzyści spożywania tych owoców dla zdrowia człowieka. Chociaż spożywamy  jabłka pod każdą postacią, to jednak pewnie nie ma osoby,  której dzieciństwo nie kojarzyłoby się z pięknym zapachem szarlotki. 

 

Polska nie przypadkiem jest jednym z większych eksporterów tych owoców na świecie. Mamy wielopokoleniowe tradycje, wiedzę i klimat by rosły u nas najlepsze odmiany. Nowoczesne metody przechowywania znacznie wydłużają okres dostępności poszczególnych gatunków i pozwalają się cieszyć ich smakiem przez całą zimę. Odbywający się już po raz czwarty Festiwal na trwałe wpisał się w kalendarz lokalnych imprez, przyciągających każdego roku coraz większą rzeszę miłośników jabłkowych smaków. Jest to okazja do promocji polskich jabłek i wytworzonych z nich produktów, które stają się rozpoznawalne nie tylko w naszym regionie, ale także w pozostałych częściach naszego kraju oraz za granicą.