Celem wydarzenia było stworzenie interdyscyplinarnego forum do prezentacji osiągnięć naukowych i praktyki zawodowej w dziedzinie nauk o kulturze fizycznej i nauk o zdrowiu. a także pokazanie dobrych praktyk w tym zakresie – różnych strategii/rozwiązań, inicjatyw i programów związanych z aktywnością fizyczną i zdrowym żywieniem realizowanych na terenie województwa podkarpackiego.
– Poruszane dziś zagadnienia nabierają szczególnego znaczenia w związku z coraz bardziej widocznym problemem otyłości i innych zaburzeń odżywiania, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży. O tym właśnie trzeba rozmawiać i wspólnie szukać rozwiązań, które pomogą poradzić sobie z tymi niepokojącymi zjawiskami – mówiła wojewoda podkarpacki Ewa Leniart.
Przedsięwzięcie miało również służyć szerzeniu wiedzy i zwiększeniu świadomości na ogólnie pojęte tematy związane z aktywnością fizyczną i zbilansowaną dietą. Podczas konferencji poruszone zostały problemy dotyczące zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży, wpływu stresu na organizm czy otyłości.
W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele administracji rządowej, władz samorządowych, nauczycieli, pracownicy oświaty, ochrony zdrowia, uczelni wyższych, studenci oraz pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
I Podkarpacka Konferencja Naukowo-Szkoleniowa dot. aktywności fizycznej i zbilansowanej diety pn „Czynniki fizyczne, psychiczne i społeczne mające wpływ na aktywność fizyczną i prawidłowe odżywianie u dzieci i młodzieży” została zorganizowana przez Podkarpackiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego oraz Rektora Uniwersytetu Rzeszowskiego. Odbyła się pod honorowym patronatem Ministra Edukacji i Nauki, Ministra Sportu i Turystyki, Wojewody Podkarpackiego, Marszałka Województwa Podkarpackiego oraz Podkarpackiego Kuratora Oświaty.