Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.

Konferencja dotycząca aktywności fizycznej i zbilansowanej diety

Data publikacji: 26 kwietnia 2023Na Uniwersytecie Rzeszowskim odbyła się I Podkarpacka Konferencja Naukowo- Szkoleniowa dot. aktywności fizycznej i zbilansowanej diety. W otwarciu wydarzenia wzięła udział wojewoda podkarpacki Ewa Leniart.

I Podkarpacka Konferencja Naukowo-Szkoleniowa dot. aktywności fizycznej i zbilansowanej diety

Celem wydarzenia było stworzenie interdyscyplinarnego forum do prezentacji osiągnięć naukowych i praktyki zawodowej w dziedzinie nauk o kulturze fizycznej i nauk o zdrowiu. a także pokazanie dobrych praktyk w tym zakresie – różnych strategii/rozwiązań, inicjatyw i programów związanych z aktywnością fizyczną i zdrowym żywieniem realizowanych  na terenie województwa podkarpackiego.

 – Poruszane dziś zagadnienia nabierają szczególnego znaczenia w związku z coraz bardziej widocznym problemem otyłości i innych zaburzeń odżywiania, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży. O tym właśnie trzeba rozmawiać  i wspólnie szukać rozwiązań, które pomogą poradzić sobie z tymi niepokojącymi zjawiskami – mówiła wojewoda podkarpacki Ewa Leniart.

Przedsięwzięcie miało również służyć szerzeniu wiedzy i zwiększeniu świadomości na ogólnie pojęte tematy związane z aktywnością fizyczną i zbilansowaną dietą. Podczas konferencji poruszone zostały problemy dotyczące zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży, wpływu stresu na organizm czy otyłości.

W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele administracji rządowej, władz samorządowych, nauczycieli, pracownicy oświaty, ochrony zdrowia, uczelni wyższych, studenci oraz pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

I Podkarpacka Konferencja Naukowo-Szkoleniowa dot. aktywności fizycznej i zbilansowanej diety pn „Czynniki fizyczne, psychiczne i społeczne mające wpływ na aktywność fizyczną i prawidłowe odżywianie u dzieci i młodzieży” została zorganizowana przez Podkarpackiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego oraz  Rektora Uniwersytetu Rzeszowskiego. Odbyła się pod honorowym patronatem Ministra Edukacji i Nauki, Ministra Sportu i Turystyki, Wojewody Podkarpackiego, Marszałka Województwa Podkarpackiego oraz Podkarpackiego Kuratora Oświaty.