W organizowanym podczas festiwalu konkursie na najlepszy ser wzięło udział ponad 50 producentów różnego rodzaju serów. Do konkursu zgłoszono sery podpuszczkowe, w jednej z 3 kategorii: ser z mleka krowiego lub z mleka koziego ser albo z mleka owczego. W konkursie na „Najlepszy Produkt Serowarski 2019” pierwsze miejsce zajął Marcin Misiura ze Średniej Wielkiej za „Bieszczadzki Ser Biały”.
Nagrody laureatom w poszczególnych konkurencjach wręczali wicewojewoda podkarpacki Lucyna Podhalicz, wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Piotr Pilch, a także starosta bieszczadzki Marek Andruch wraz z zastępcą Arturem Woźnym, a także przedstawiciele Wydziału Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego.
Festiwal częścią artystyczną uświetniły Zespół Tańca Ludowego „Bandanki”, Michał Matuszewski, a także zespoły „Berdo” i „Lirepi”.
Fot. Marian S. Mazurkiewicz.