Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.

Festiwal Produktów Lokalnych i Tradycyjnych

Data publikacji: 17 czerwca 201916 czerwca 2019 r. w Ustrzykach Dolnych miał miejsce IV Festiwal Produktów Lokalnych i Tradycyjnych, w ramach którego obył się także II Podkarpacki Festiwal Serów. W wydarzeniu udział wzięła wicewojewoda podkarpackim Lucyna Podhalicz.

Ustrzyki.Festiwal.6

W organizowanym podczas festiwalu konkursie na najlepszy ser wzięło udział ponad 50 producentów różnego rodzaju serów. Do konkursu zgłoszono sery podpuszczkowe, w jednej z 3 kategorii: ser z mleka krowiego lub z mleka koziego ser albo z mleka owczego. W konkursie na „Najlepszy Produkt Serowarski 2019” pierwsze miejsce zajął Marcin Misiura ze Średniej Wielkiej za „Bieszczadzki Ser Biały”.

Nagrody laureatom w poszczególnych konkurencjach wręczali  wicewojewoda podkarpacki Lucyna Podhalicz, wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Piotr Pilch, a także starosta bieszczadzki Marek Andruch  wraz z zastępcą Arturem Woźnym, a także przedstawiciele Wydziału Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego.

Festiwal częścią artystyczną uświetniły Zespół Tańca Ludowego „Bandanki”, Michał Matuszewski, a także zespoły „Berdo” i „Lirepi”.

Fot. Marian S. Mazurkiewicz.