Odbywający się corocznie festiwal skierowany jest do wszystkich wytwórców produktów tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych z województwa podkarpackiego. Prezentacja ma na celu ukazanie potencjału, jaki tkwi w podkarpackich producentach i wytwórcach produktów lokalnych oraz identyfikację produktów, które ze względu na tradycyjną metodę wytwarzania oraz tradycyjny sposób produkcji zasługują na specjalne wyróżnienie i ochronę. W programie targów znalazły się konkursy, degustacje produktów tradycyjnych, występy zespołów ludowych oraz kiermasz rękodzieła ludowego.
– Podkarpacie może poszczycić się renomą miejsca, gdzie powstaje doskonała jakościowo, a co najważniejsze zdrowa żywność, która cieszy się dużym uznaniem. Nie tylko w Polsce, ale również w wielu miejscach poza granicami naszego kraju, konsumenci znają i doceniają znakomite Podkarpackie Smaki. Prezentowane dzisiaj produkty to już nie tylko tradycyjne towary spożywcze, promujące samych producentów, ale również wizytówka regionu. Pamiętajmy, że produkcja żywności regionalnej i tradycyjnej chroni nasze dziedzictwo kulturowe, integruje środowisko, prowadzi do rozwoju regionu oraz dostarcza konsumentom produkty żywnościowe najwyższej jakości – powiedziała wojewoda podkarpacki Ewa Leniart podczas targów, które odbyły się 9 czerwca br.