Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.

EKOGALA 2017

Data publikacji: 11 grudnia 2017Już po raz 11 w województwie podkarpackim odbyły się Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Wysokiej Jakości EKOGALA. 8 grudnia w uroczystym otwarciu wydarzenia uczestniczyła wojewoda podkarpacki Ewa Leniart.

W targach wzięło udział ponad 100 wystawców. Swoje stoiska promowali producenci żywności ekologicznej i tradycyjnej oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych i zagród edukacyjnych. Myślą przewodnią tegorocznej Ekogali  były zwyczaje, tradycje i obrzędy związane ze Świętami Bożego Narodzenia. Wydarzenie odbyło się w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce koło Rzeszowa. Pierwszego dnia rozstrzygnięty został Konkurs „Polski Smak” o nagrodę Prezydenta RP Andrzeja Dudy.

Cieszę się, że targi Ekogala są ważnym wydarzeniem nie tylko dla regionu. Jest to wydarzenie, które skupia tych, którzy są zainteresowani produkcją żywności wysokiej jakości oraz tych, którzy są jej konsumentami. To świetne forum, by nawiązać dobre relacje i je rozwijać – powiedziała  wojewoda Ewa Leniart podczas uroczystego otwarcia Ekogali.

 Gośćmi szczególnymi targów byli przedsiębiorcy z Chin, którzy promowali swoje tradycyjne i ekologiczne produkty.   Na Podkarpacie przyjechało aż 26 przedstawicieli regionu Guangxi Chuang. Wśród nich jest 11 przedsiębiorców reprezentujących przemysł spożywczy, wędliniarski, producenci herbat, kosmetyków oraz wyrobów cukierniczych.  Podczas targów odbyła się również konferencja pn. „Rynek chiński – szanse i zagrożenia”.

Wydarzenie zostało zorganizowane przez Marszałka Województwa Podkarpackiego, Prezesa Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” , Prezydenta Miasta Rzeszowa oraz Wójta Gminy Trzebownisko.

Fot. Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego.