Grypa ptaków (HPAI)

Informacja w sprawie ptasiej grypy

Wojewoda Podkarpacki i Podkarpacki Wojewódzki Lekarz Wetrynarii informują:

 

Grypa ptaków niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodować śmiertelność do 100%.

Chorobę wywołują niektóre szczepy podtypów H5 i H7 wirusa grypy typu A.

Zakażone ptaki wydalają wirus w dużych ilościach przede wszystkim z: kałem, wydzieliną z oczu, wydzieliną z dróg oddechowych, wydychanym powietrzem. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt (woda do picia) z migrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, sprzęt, środki transportu. Ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy może odgrywać człowiek.

Na zakażenie wirusami grypy ptaków podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych (drób), jak i dzikich wolno żyjących.

Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni,. Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie).

Jak dotychczas nie stwierdzono na świecie ani jednego przypadku zakażenia wirusem HPAI/H5N8 u człowieka

Źródłem choroby są wysoce chorobotwórcze dla ptaków wirusy mogą przetrwać przez długi czas w środowisku, zwłaszcza w niskiej temperaturze.

Główne objawy kliniczne u drobiu:

  • depresja,
  • gwałtowny spadek/utrata produkcji jaj, miękkie skorupy jaj,
  • objawy nerwowe,
  • zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków,
  • silne łzawienie, obrzęk zatok podoczodołowych, kichanie,
  • duszność.

 

ZALECENIA WHO

  • Unikanie kontaktu z ptakami niezależnie od tego czy są one zdrowe czy nie.
  • Osoby, które muszą pracować z ptakami powinny nosić maski i kombinezony chroniące przed pyłem unoszącym się ze ściółki, a także dbać o higienę.
  • Drób z zarażonych stad musi być niszczony i nie może być przeznaczony do spożycia przez ludzi i zwierzęta nawet po przetworzeniu.
  • Uznano, że drób i jaja ze zdrowych stad znajdujących się jednak na terenach objętych epidemią po przetworzeniu nie zagrażają zdrowiu ludzkiemu.

 

Przypomina się wszystkim hodowcom drobiu o konieczności zachowania szczególnej ostrożności i odpowiednich środków bioasekuracji przy obsługiwaniu drobiu, minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa. W szczególności należy wdrożyć następujące środki bezpieczeństwa biologicznego:

  • zabezpieczyć budynki, w których utrzymywany jest drób przed dostępem dzikich zwierząt, w tym dzikiego ptactwa;
  • zabezpieczyć paszę i źródło wody przed dostępem dzikiego ptactwa;
  • nie karmić i nie poić drobiu na zewnątrz budynków inwentarskich;
  • stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne przeznaczone wyłącznie do obsługi drobiu;
  • stosować maty dezynfekcyjne przy wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób.

 

Zgodnie z obowiązującym prawem, hodowcy powinni zgłaszać do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) każde podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej u drobiu.

 

Bieżące komunikaty i rozporządzenia

Ze względu na stałe zagrożenie grypą ptaków wynikające ze stwierdzanymi także w województwie podkarpackim ogniskami tej choroby, 12 kwietnia 2021 r. w Podkarpackim Urzędzie Wojewódzkim zorganizowane zostało posiedzenie Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego.

Podczas tego spotkania omówiono aktualną sytuację epizootyczną oraz podejmowana działania mające na celu zwalczanie wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz ograniczające jej rozprzestrzenianie. Jednym z takich elementów jest czasowe ograniczenie organizowania w woj. podkarpackim (do odwołania) targów, wystaw, pokazów i konkursów z udziałem ptaków, które na wniosek Podkarpackiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii ustanowiono w drodze rozporządzenia Wojewody Podkarpackiego Nr 12/2021 z 12 kwietnia 2021 r.

Pliki do pobrania:

W dniu 9 kwietnia 2021 r. w późnych godzinach popołudniowych Podkarpacki Wojewódzki Lekarz Weterynarii otrzymał z Państwowego Instytutu  Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach dodatni wynik badania laboratoryjnego potwierdzający wystąpienie ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 w gospodarstwie przyzagrodowym utrzymującym  180 sztuk drobiu ogólnoużytkowego, w gminie Miejsce Piastowe, w powiecie krośnieńskim, w woj. podkarpackim.

Jest to 4. ognisko HPAI w 2021 r. na terytorium województwa podkarpackiego.

Jest to ognisko wtórne do ogniska 116/2021 stwierdzonego 6 kwietnia 2021 roku w gminie Boguchwała w powiecie rzeszowskim, w którym przebywało 10300 kur ogólnoużytkowych.

W gospodarstwie, w którym stwierdzono chorobę, zostały wdrożone  wszystkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia HPAI, określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków.

W dniu 7 kwietnia 2021 r. w późnych godzinach popołudniowych Podkarpacki Wojewódzki Lekarz Weterynarii otrzymał z Państwowego Instytutu  Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach dodatni wynik badania laboratoryjnego potwierdzający wystąpienie ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym blisko 20 tys. sztuk drobiu ogólnoużytkowego, w gminie Markowa, w powiecie łańcuckim, w woj. podkarpackim.

Jest to 3. ognisko HPAI w 2021 r. na terytorium województwa podkarpackiego.

Jest to ognisko wtórne do ogniska 67/2021 stwierdzonego w kraju w br. 23 marca 2021 roku w powiecie tarnogórskim, woj. śląskie, w którym przebywało 59 023 ptaków różnych gatunków (kury, bażanty, perliczki, gęsi i kaczki).

W gospodarstwie, w którym stwierdzono chorobę, zostały wdrożone  wszystkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia HPAI, określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków.

 

W dniu 6 kwietnia 2021 r. w godzinach popołudniowych Podkarpacki Wojewódzki Lekarz Weterynarii otrzymał z Państwowego Instytutu  Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach dodatni wynik badania laboratoryjnego potwierdzający wystąpienie ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym ponad 10 tys. sztuk drobiu ogólnoużytkowego, w gminie Boguchwała, w powiecie rzeszowskim, w woj. podkarpackim.

Jest to 2. ognisko HPAI w 2021 r. na terytorium województwa podkarpackiego.

W gospodarstwie, w którym stwierdzono chorobę, zostały wdrożone  wszystkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia HPAI, określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków.

Stwierdzenie w dniu 6 kwietnia br. ww. ogniska HPAI związane jest z niekorzystną w ostatnim czasie sytuacją epidemiologiczną w wielu krajach, zarówno UE jak i państw trzecich. W Polsce w bieżącym okresie jesienno-zimowym (październik 2020 / 6 kwiecień 2021) stwierdzono 135 ognisk u drobiu i 81 przypadków choroby u ptaków dzikich.

Na obszarze UE w ww. okresie potwierdzono HPAI w większości krajów europejskich:

W związku z powyższym, Podkarpacki Wojewódzki Lekarz Weterynarii apeluje do wszystkich hodowców drobiu o zachowanie szczególnej ostrożności i przestrzeganie zasad bioasekuracji podczas obsługi drobiu, co znacząco zmniejsza ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa. Do podstawowych środków bezpieczeństwa biologicznego, należą:  

  • pozostawienie ptaków w zamknięciu i wstrzymanie się od wypuszczania ptaków na wybieg,
  • zabezpieczenie paszy i źródła wody przed dostępem zwierząt dzikich, w szczególności dzikiego ptactwa,
  • karmienie i pojenie drobiu wewnątrz budynków inwentarskich,
  • stosowanie odzieży i obuwia ochronnego dedykowanych wyłącznie do obsługi drobiu,
  • stosowanie środków higieny, w tym mycie rąk wodą z mydłem przed wykonywaniem czynności związanych z karmieniem i pojeniem ptaków,
  • wyłożenie mat dezynfekcyjnych w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób, a także zapewnienie utrzymania skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.

Jeżeli hodowca drobiu zaobserwuje objawy kliniczne mogące wskazywać na zarażenie  wirusem grypy ptaków, takie jak: zwiększona śmiertelność, apatia, znaczący spadek pobierania paszy i wody; duszność, sinica, wybroczyny, biegunka, nagły spadek nieśności, tzw. „lanie jaj” (jaja pozbawione skorup), objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów, powinien niezwłocznie poinformować o tym lekarza weterynarii prywatnej praktyki lub powiatowego lekarza weterynarii.

 

W dniu 7 marca 2021 r. w godzinach popołudniowych Podkarpacki Wojewódzki Lekarz Weterynarii otrzymał z Państwowego Instytutu  Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach dodatni wynik badania laboratoryjnego potwierdzający wystąpienie ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym ponad 5 tys. indyków rzeźnych w gminie Ostrów w powiecie ropczycko-sędziszowskim w woj. podkarpackim.

Jest to 1. ognisko HPAI w 2021 r. na terytorium województwa podkarpackiego.

W gospodarstwie, w którym stwierdzono chorobę, zostały wdrożone  wszystkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia HPAI, określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków.

Stwierdzenie w dniu 7 marca br. ww. ogniska HPAI związane jest z niekorzystną w ostatnim czasie sytuacją epidemiologiczną w wielu krajach, zarówno UE jak i państw trzecich. W Polsce w bieżącym okresie jesienno-zimowym (październik 2020 / luty 2021) stwierdzono 45 ognisk u drobiu i 52 przypadki choroby u ptaków dzikich, Na obszarze UE w ww. okresie HPAI potwierdzono w większości krajów europejskich:

W związku z powyższym, Podkarpacki Wojewódzki Lekarz Weterynarii apeluje do wszystkich hodowców drobiu o konieczności zachowania szczególnej ostrożności i przestrzeganiu zasad bioasekuracji podczas obsługi drobiu, minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa. Do podstawowych środków bezpieczeństwa biologicznego, należą:  

  • pozostawienie ptaków w zamknięciu i wstrzymanie się od wypuszczania ptaków na wybieg,
  • zabezpieczenie paszy i źródła wody przed dostępem zwierząt dzikich, w szczególności dzikiego ptactwa,
  • karmienie i pojenie drobiu wewnątrz budynków inwentarskich,
  • stosowanie odzieży i obuwia ochronnego dedykowanego wyłącznie do obsługi drobiu,
  • stosowanie środków higieny, w tym mycie rąk wodą z mydłem przed wykonywaniem czynności związanych z karmieniem i pojeniem ptaków,
  • wyłożenie mat dezynfekcyjnych w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób, a także zapewnienia utrzymania skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.

Jeżeli hodowca drobiu zaobserwuje objawy kliniczne mogące wskazywać na zarażenie  wirusem grypy ptaków, takie jak: zwiększona śmiertelność, apatia, znaczący spadek pobierania paszy i wody; duszność, sinica, wybroczyny, biegunka, nagły spadek nieśności, tzw. „lanie jaj” (jaja pozbawione skorup), objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów, powinien niezwłocznie poinformować lekarza weterynarii prywatnej praktyki lub powiatowego lekarza weterynarii.

 

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z polityką prywatności serwisu.

×