Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.

Dni Otwartych Drzwi w PODR w Boguchwale

Data publikacji: 1 lipca 201929 i 30 czerwca br. w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale odbyły się „Dni Otwartych Drzwi” połączone z XXI Regionalną Wystawą Zwierząt Hodowlanych. W otwarciu wydarzenia wzięła udział wojewoda podkarpacki Ewa Leniart.

Dni Otwartych Drzwi w PODR

Uczestnicy mogli się zapoznać z nowościami w zakresie technologii produkcji zwierzęcej i roślinnej, sprzętu rolniczego oraz innowacyjnych rozwiązań ukierunkowanych na rozwój rolnictwa. Odbyły się wystawy zwierząt hodowlanych, prezentacje kolekcji roślin na polu doświadczalnym PODR, konkursy, degustacje potraw tradycyjnych, pokazy jeździeckie oraz pokazy sprzętu wojskowego, kiermasz rękodzieła, wesołe miasteczko oraz mini zoo. Nie zabrakło również wystawy maszyn rolniczych i urządzeń z zakresu techniki i energetyki rolniczej.

Organizowane corocznie w Boguchwale Dni Otwartych Drzwi połączone z Regionalną Wystawą Zwierząt Hodowlanych już na trwałe zapisały się w kalendarzu imprez naszego Regionu. Każda kolejna edycja cieszy się wielką popularnością wśród mieszkańców Podkarpacia oraz uznaniem wystawców, hodowców, handlowców i producentów, których liczba każdego roku rośnie. Przyjeżdżają oni nie tylko z obszaru naszego województwa, ale także z innych zakątków Polski, by pochwalić się swoimi sukcesami oraz wymienić doświadczeniami z zakresu rolnictwa oraz hodowli zwierząt. Dwa dni rolniczego święta w Boguchwale to także czas dla producentów żywności tradycyjnej, którzy mają okazję zaprezentować swoje wyroby i pochwalić się nimi przed szerokim gronem uczestników. Województwo podkarpackie słynie z wielu produktów regionalnych i tradycyjnych, wyróżniających się ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i sposób przyrządzania. Cieszą się one coraz większym uznaniem nie tylko w kraju, ale także za granicą – podkreśliła wojewoda podkarpacki Ewa Leniart.

Fot.Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.